در آیین بزرگداشت مطرح شد؛ زینت السادات امامی سرمایه فرهنگی ایران است

    Home  /  جشن  /  در آیین بزرگداشت مطرح شد؛ زینت السادات امامی سرمایه فرهنگی ایران است

در آیین بزرگداشت مطرح شد؛ زینت السادات امامی سرمایه فرهنگی ایران است Image

در آیین بزرگداشت مطرح شد؛ زینت السادات امامی سرمایه فرهنگی ایران است

صد کادو: سخنرانان آیین بزرگداشت زینت السادات امامی بر معرفی او و آثارش به عنوان یکی از سرمایه های فرهنگ ایران به نسل جدید و همین طور مردمان دیگر کشورها تاکید نمودند.

به گزارش صد کادو به نقل از مهر، آئین نکوداشت مقام هنری و فرهنگی استاد زینت السادات امامی هنرمند برجسته تذهیب و تشعیر، هنر سوخت، طلاکوبی و گل و مرغ ایرانی و خالق تابلوی «معراج» توسط انجمن آثار و مفاخر فرهنگی شنبه سوم دی ماه ۱۴۰۱ با حضور تعدادی از استادان، پژوهشگران و فعالان عرصه هنر در سالن اجتماعات شهید مطهری (ره) انجمن اجرا شد.
در این برنامه محمد باقر آقامیری؛ نگارگر، محمود سالاری؛ معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، مهدی جمالی نژاد؛ معاون وزیر کشور و عضو هیأت مدیره انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، جلیل جوکار؛ نگارگر و محمود شالویی؛ رییس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی به ایراد سخن پرداختند و پیام وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز قرائت شد.
زینت السّادات امامی؛ هنرمند پیشکسوت
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با صدور پیامی به مراسم بزرگداشت استاد زینت السادات امامی که رییس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی آنرا قرائت کرد، اظهار داشت: هنر متعالی و برخاسته از حقیقت ضمیر آدمی، یادآور فردوس برین است و مایه اصلی آن، رنج پر سوز و درد سترگ روح غربت زده و گام برداشتن در راه سعادت و کمال؛ همچنان که جوهره هنر معنویِ ایرانی اسلامی، پیوندی ریشه دار و عمیق میان زیبایی و تعالی و معنویت و صناعت به نمایش می گذارد. آنگاه که این موهبت الهی به عطوفت زنانه و مهر مادری آراسته گردد، موجبات خلق آثار ارزشمندی را فراهم می آورد که انسان را به سمت اصل افلاکی خویش فرا می خوانَد.
او افزود: این حقیقتی است که زنان از دیرباز، سهمی انکارناپذیر در هنر ایرانی داشته اند و بخش زیادی از هنرهای کشور عزیزمان مرهون سرپنجه توانمند بانوان ایران زمین، و وامدار جِدّ و جهد خلاقانه آنان است که گاه در سماع حروف و نقوش، تابلوی جان ساختند و آویزه عرش داشتند و گاه در رگ رگ قالی، گلیم، سفال، نگارگری و تمام هنرهای روز گذشته و امروز، نقش خودرا به شیوایی و شیرینی رقم زدند.
اسماعیلی افزود: هنرمند پیشکسوت سرکار خانم زینت السّادات امامی فرزند نامدار مرحوم استاد میرزا آقا امامی از هنرمندان بلندآوازه اصفهانی در سده اخیر است که در حوزه هنر سوخت، طلاکوبی، تذهیب و تشعیر، مینیاتور و گل و مرغ به مقام و مهارت ستودنی دست یافت، که خصوصاً در «هنر سوخت» که آمیزه ای از چند هنر است، اکنون چهره ای فاخر به شمار می آید. به یقین میراث گران سنگ هنر نگارگری و تذهیب، ریشه ای عمیق و پیوندی دیرینه با تبار خاندان امامی در نصف جهان دارد و خانم امامی با بیش از هفت دهه فعالیت هنری، به حق از میراث داران این هنر متعالی و بهادار هستند که با شایستگی به چهره ای فاخر و ماندگار در هنر سوخت بدل شده اند و با کوشش های ایشان این هنر به شکلی تازه، مستقل، فاخر و شکوهمند، جلوه گری را شروع کرد و پنجره ای نو فراروی هنرمندان مستعد گشود؛ به نحوی که از رهگذر کوشش مثال زدنی و پشتکار توأم با خلوص ایشان، این هنر زمینی را به «معراج» رهنمون ساخته اند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در آخر این پیام تاکید کرد: تردیدی نیست بیش از آنکه بانوان هنرمند ارجمندی چون سرکار خانم امامی نیازمند تشویق و تحسین ما باشند، ما نیازمند حضور همیشگیِ بانوان در این صحنه های غرورانگیز می باشیم تا به نسل جوان این پیام را منتقل نماییم که اگر امروز در سرزمین ما درخت هنرهای تجسمی پربار است و میوه می دهد و نورانی است؛ به یمن وجود با برکت این انسان های بزرگ است. امیدوار هستم مسیری که دولت مردمی در راستای اهداف نظام جمهوری اسلامی و مشارکت زنان در عرصه های اجتماعی در پیش گرفته با تکاپو و همت بانوان گرانقدر به رشد و توسعه بیشتر منجر شود.
آثار امامی؛ ثروت فرهنگی و هنری ایران
در ادامه نشست، محمد باقر آقا میری؛ نگارگر برجسته کشور طی سخنان کوتاهی اظهار داشت: استاد «امامی» به فرهنگ و هنر ایرانی بسیار بها داده و آثار بدیعی را نیز خلق کرده است که جمله این آثار، به مثابه ثروت فرهنگی و هنری ایران اند.
او افزود: «هنر» یکی از خصایص جدایی ناپذیر ایران و ایرانیان است و همیشه در طول تاریخ، آثار هنری ما بی نظیر بوده اند. به عنوان نمونه وقتی به آثار هنری- تاریخی اصفهان نگاه می نماییم، هنوز که هنوز است این زیبا، ماندگار و بی بدیل اند چونکه این میراث هنری با «عشق» حاصل شده است و آن هنگام که بطورمثال به گنبدها و برخی ابنیه تاریخی – هنری می نگریم، نوعی آرامش روحی و معنوی آدمی را فرا می گیرد. قسمتی از میراث فرهنگی، تاریخی و هنری ما درحال تخریب و از میان رفتن است که باید مسئولان کشور هرچه سریعتر برای این معضل نیز چاره کنند.
آقا میری در آخر تاکید کرد: استاد زینت السادات امامی، هنرمندی زحمتکش و تأثیر گذار است و آثار هنری او همیشه ماندگار و جاودان باقی خواهد ماند.
هنرمندان واسطه فیض الهی اند
محمود سالاری؛ معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در این آئین به ایراد سخن پرداخت و اظهار داشت: در ادبیات عرفانی ما در باب کلمه «ساقی» گفته اند که «ساقی» فضل و فضیلت را از عالم دیگر می گیرد و به ما در این عالم می رساند؛ به عبارتی ساقی، واسطه فیض است. از اینرو هنرمندان ما، همچون استاد زینت السادات امامی نیز ساقیان عصر و واسطه فیض اند که خود و خاندان مکرمشان همیشه هنردوستان و فرهنگ دوستان را از چشمه زلال معرفت خود سیراب کرده اند.
وی اضافه کرد: این فضل و فضیلت، نوعی موهبت الهی است که به هرکسی اعطا نمی شود و عنایت الهی را می طلبد. خاندان با فضیلت امامی که از سلاله امامان معصوم اند، این موهبت را دریافت کرده اند و امیدوار هستم ما نیز خوشه چین معرفت این خاندان مکرم باشیم.
اهمیت معرفی مفاخر به نسل جوان
مهدی جمالی نژاد؛ معاون وزیر کشور و عضو هیأت مدیره انجمن آثار و مفاخر فرهنگی دیگر سخنران این آئین بود. او بیان کرد: بزرگداشت استاد زینت السادات امامی از دو جهت مهم و قابل توجه است: جهت اول این که که ایشان نه فقط از نخبگان هنری اصفهان بلکه از نخبگان جهانی اند. خانواده استاد امامی بسیار هنرمند و خوش نام اند و همه اهالی اصفهان به ایشان و خاندان شأن ارادت دارند. این خانواده در همه عرصه های هنری، فرهنگی و مذهبی دستی دارند.
وی اضافه کرد: جهت دوم این است که مراسم های تجلیل از مفاخر برای نسل جدید و جوان ما می تواند بسیار مهم و قابل توجه باشد. این نسل به لحاظ هوش و پویایی در اوج اند و پس باید باخبر باشند که بزرگانی چون استاد امامی چگونه به این جایگاه رسیده اند. ظرفیت های نسل جوان مورد توجه قرار نگرفته است. و این جلسات می تواند در آشنایی بیشتر این نسل با مفاخر فرهنگی و هنری ایران تأثیر قابل توجهی داشته باشد.
جمالی نژاد تاکید کرد: لازم است که سرمایه های فرهنگی و هنری ایران را بیش از پیش ارج نهیم و آنها را به جامعه و جوانانمان معرفی نمائیم؛ مسئولان فرهنگی در این جهت وظیفه سنگین تری را به عهده دارند و باید به این مهم اهتمام بیشتری داشته باشند.
هفتادسال فعالیت هنریِ استاد امامی
جلیل جوکار؛ استاد نگارگری نیز در این جلسه با اشاره اهمیت خاندان امامی اظهار داشت: خاندان امامی اصفهان، سلسله ایی از هنرمندان نیک سیرتی بوده است که همیشه نگهبان لاله بوده اند در تند باد روزگار و ضمن صیانت و احیا و گسترش هنرهای سنتی، صاحبان اخلاق حسنه بوده اند و این شأن و صفای درونی در قلم و آثارشان متجلی و ساری وجاری بوده است.
او در بخش دیگری از سخنان خود اظهار داشت: خانم زینت السادات امامی پس فوت پدر محضر بزرگانی چون: استاد حسین خطایی، استاد حسین بهزاد، استاد محمدحسین مصورالملکی، استاد تقی کلباسی را درک می کند و فن زرکوبی را از مادر و مادربزرگ خود می آموزد. و همه عمر مصروف خلق آثار مذهبی می نماید. حاصل هفتاد سال فعالیت هنری وی شصت تابلو گل و مرغ و گل و بوته و تذهیب نسخ فراوان قرآن همچون قرآن گلریز و قطعات خوشنویسی و تابلوی مشهور «معراج» است.
ویژگی های منحصر به فرد استاد زینت السادات امامی
محمود شالویی رییس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی نیز در این آئین نکوداشت اظهار داشت: از دوره ای که مسئولیت اداره کل هنرهای تجسمی را برعهده داشتم، تعداد قابل توجهی از بانوان هنرمندی را که در عرصه هنرهای تجسمی فعالیت می کردند، می شناختم و از نزدیک با آثار و کارهای آنها آشنا بودم، در این میان خانم زینت السادات امامی از خاصیت های منحصر به فردی برخوردار بود.
رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی تابلوی «معراج» استاد امامی را یکی از آثار مهم او خواند که مورد توجه فراوان قرار گرفته است و اضافه کرد: قبل از این در یکی دو بازار جهانی هم نسبت به معرفی این اثر اقدام شده بود و از مدت ها پیش بدنبال یک فرصت مناسب برای معرفی هرچه بهتر آن بودیم.
او افزود: خانم امامی به رغم توانمندی بسیار در هنر نگارگری و این که از مشاهیر و افتخارآفرینان و چهره های ماندگار در این حوزه شمرده می شود، تا اندازه زیادی در سایه هنری پدر بزرگوارشان میرزا حسن آقای امامی قرار گرفته است. میرزا حسن آقای امامی استاد جناب محمود فرشچیان بود که امروز از نوادر و نوابغ هنری ما است. خود ایشان هم اشاره کرده اند که پدر استاد زینت السادات امامی چه نقش مهمی در بالندگی هنری شأن داشته است. مطمئناً هنرمندان بزرگی چون استاد امامی و استاد فرشچیان در بالندگی خود تحت تأثیر اساتید و بزرگانی بودند که امروزه اگر شاهد عزت و جایگاه رفیع آنها هستیم، اما باید از اساتید آنها هم ذکری به میان بیاوریم.
شالویی در بخش دیگری از سخنان خود اظهار داشت: همه مردم اصفهان خانواده جلیلِ امامی را به بزرگی می شناسند که در بین آنها، خانم زینت السادات امامی درخشندگی خاص خودرا دارد. بدین سبب جا دارد هم از کوشش های طولانی مدت ایشان قدردانی نمائیم و هم از خانواده ایشان که در کنار او همیشه نقش بهادار ای داشته اند تقدیر به عمل آوریم. امیدواریم سالیان طولانی شاهد حضور این بانوی ارجمند و هنرنمایی وی در عرصه های هنری باشیم.
رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی در انتهای سخنان خود اظهار داشت: در مقطعی بیشتر کارهای انجمن معطوف به نکوداشت چهره های فرهنگی ایران بود، اما در دوره ی جدید تلاش ما بر این است که در کنار چهره های فرهنگی، مفاخر شناخته شده و کمتر شناخته شده هنری، ادبی و حتی بزرگان عرصه سینما و علم را نیز به عنوان اسوه و الگو به جامعه و نسل جوان معرفی نماییم.
در پایان این مراسم بزرگداشت نیز استاد زینت السادات امامی طی سخنانی ضمن تقدیر از انجمن آثار و مفاخر فرهنگی؛ بعد از بیان قسمتی از خاطرات خانوادگی و هنری خود، تابلوی «معراج» را همچون مهم ترین کارهای هنری خود دانست و اظهار داشت: این تابلو با مدد از ده رشته هنری تولید شده است. از آنجائیکه خداوند اسرار خودرا به هیچ پیامبری جز پیامبر اسلام (ص) آشکار نکرده و در قرآن نیز فرموده است «سُبْحَانَ الَّذِی أَسْرَی بِعَبْدِهِ لَیْلاً مِّنَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ إِلَی الْمَسْجِدِ الأَقْصَی»؛ این آیه به خط استاد عضدی به ثلث در تابلو نوشته شده است.
او تاکید کرد: اشعار به کار رفته در تابلوی «معراج» به پیشنهاد رییس انجمن شعرای اصفهان از اشعار حکیم نظامی درباره ی «معراج» انتخاب و نگاشته شده است.
در پایان این آئین نکوداشت، الواح سپاس و تقدیر و هدایایی از طرف رییس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و رییس مؤسسه هنرمندان پیشکسوت به استاد زینت السادات امامی اهدا شد.

منبع:

Author | صدکادو Comments | دیدگاه‌ها برای در آیین بزرگداشت مطرح شد؛ زینت السادات امامی سرمایه فرهنگی ایران است بسته هستند Date | 30/12/2022