
صد کادو: قم اختتامیه کنگره بین المللی شعر زنان مقاومت سوده با حضور حجت الاسلام والمسلمین مهدی علیزاده مدیر حوزه های علمیه خواهران کشور، اساتید حوزه علمیه و جمعی از شاعران امروز ۲۷ بهمن اجرا شد.
حجت الاسلام رضا عبدالله زاده در مراسم اختتامیه کنگره بین المللی شعر زنان مقاومت(سوده) که در سالن جلسات شهید سلیمانی حوزه علمیه خواهران برگزار شد، بیان نمود: بعد از جنگ ۱۲ روزه، این دغدغه را داشتیم که به هر شکل ممکن، بتوانیم در حوزه علمیه خواهران کشور در زمینه هنر و ادب فعالیتی انجام دهیم. بحمدالله با مشورتی که صورت پذیرفت و با عنایت به بیانات مقام معظم رهبری در مورد تأثیرگذاری شعر و میدان داری شعرا در وضعیت فعلی، بهترین کاری که در زمینه هنر میتوان انجام داد، مسئله شعر است.
دبیر اجرایی کنگره بین المللی شعر زنان مقاومت سوده افزود: برای این کنگره نام «سوده حمدانی» مورد تأکید قرار گرفت؛ بانویی که در کنار حضرات معصومین(ع)، بخصوص وجود نازنین امیرالمؤمنین، شعرخوانی داشت و می توانست الگویی مقاومت گونه باشد تا بتوانیم این مسیر را ادامه دهیم.
عبدالله زاده افزود: با وجود شرایط سیاسی و اجتماعی کشور بخصوص اغتشاشات اخیر و محدودیت فضای مجازی آمار ارسال آثار قابل توجه است، به همین دلیل در مجموع ۷۳۸ اثر از ۵۳۰ به دست ما رسید که از این مقدار ۴۵ اثر بین المللی به چهار زبان انگلیسی، عربی، اردو و اسپانیایی بود.
وی با اشاره به ترکیب شرکت کنندگان اظهار داشت: با عنایت به این که مرکز مدیریت حوزه علمیه خواهران متولی این مسئله بود، حدود ۷۸ درصد از شرکت کنندگان در این جشنواره را بانوان تشکیل می دادند؛ همین طور حدود ۹۷ درصد شرکت کنندگان، از طلاب خواهران و برادران، بودند.
عبدالله زاده در آخر اظهار نمود: تلاش داریم در ماه مبارک رمضان و بمناسبت وفات حضرت خدیجه(س) شب شعری در ارتباط با موضوع این کنگره برگزار نماییم.
در ادامه حجت الاسلام والمسلمین آرش رجبی معاون فرهنگی-تبلیغی حوزه های علمیه خواهران با اشاره به جایگاه والای شعر در فرهنگ اسلامی بیان نمود: هر فکر و فرهنگی برای بقا و پویایی خود ناچار است که به عرصه هنر و بطور دقیق تر به هنر والای شعر، اهتمامی ویژه داشته باشد.
وی افزود: انسان از روزی که تصمیم گرفت کلام خود را به رسالت برانگیزاننده ای بدل کند، شعر را آفرید و همه پیام خود، هویت، عاطفه و خرد خود را بر بال کلمات نشاند و به دل ها و جان های انسان ها گسیل داشت، البته نه هر شعری و نه هر شاعری.
رجبی با استناد به آیات قرآن کریم به تبیین دیدگاه اسلام در این زمینه پرداخت و اشاره کرد: در قرآن کریم، خدای متعال در سوره شعرا بیان می فرماید: که شاعرانی بودند که پیامبر را متهم می کردند به این که وی در وادی خیال و شعر و افسانه سرایی گام نهاده است. خداوند می فرماید: آن شاعرانی که شما مقصود دارید، کسانی هستند که گمراهان از آنها پیروی می کنند. مگر کسانیکه اهل ایمانند، اهل عمل صالح اند، خیلی به یاد خدا هستند و بعد از آنکه مورد ستم واقع شدند، مقاومت می کنند.
رجبی با اعلان اینکه پیامبر اکرم(ص) نیز در وصف چنین شاعرانی اوامر ارزشمندی دارند، تصریح کرد: پیامبر اکرم(ص) می فرماید: «إِنَّ مِنَ الشِّعْرِ لَحُکْمًا». همین طور در وصف شعرا از ایشان پرسیده شد که نظر شما درباره ی شاعران چیست؟ حضرت فرمودند: مؤمن با شمشیر و زبان خود جهاد می کند.
وی افزود: با چنین نگاهی بود که در همان نخستین روزهای طلوع اسلام، سی وسه بانوی شاعر پرورش یافتند. امام صادق(ع) نیز به شیعیان دستور می دادند اشعار سفیان عبدی را به خردسالان خود تعلیم دهند تا حماسه تشیع را در این قالب بیاموزند.
معاون فرهنگی-تبلیغی حوزه های علمیه خواهران با اشاره به ماهیت شعر مقاومت اظهار داشت: شعر اصیل، شعر مقاومت است. زادگاه شعر مقاومت در صدر اسلام، از مردان و زنان مجاهد و متعهدی شروع شد که آن چه را می سرودند، خود به آن عمل می کردند. در ادامه نیز علمای ربانی همچون شیخ طوسی، شیخ مفید، سید مرتضی و سید رضی که خود اهل شعر و ادب بودند، به شعر اهتمامی ویژه داشتند.
وی اضافه کرد: شخصیت های بزرگی مانند سید رضی که خود ادیب و شاعر بود، محافل شعرخوانی و نقد شعر برپا می کردند. درباره ی علامه بحرالعلوم نقل شده که هرگاه شاعر نام آوری مانند شیخ کاظم عُذری بغدادی وارد محفلش می شد، او را بر دیگران مقدم می داشت، برای اینکه عذری با شعر خود از تشیع دفاع می کرد. به این دلیل، شعر و شعرا نه یک سرگرمی، بلکه رسالتی بزرگ و صدور پیامی مهم به همه انسان هاست. شاعران متعهد، مرزبانان کلمه و بیانند که رسالت های پیامبرگونه را بر دوش می کشند.
وی با اشاره به نقش شعر در ماندگاری پیام غدیر اظهار نمود: علامه امینی کتاب گرانسنگ الغدیر را بر پایه شعر استوار کرد و بازتاب حماسه غدیر را در چارچوب شعر شاعران از حسان بن ثابت تا قرن چهاردهم ثبت نمود. شاعران، پیام آوران عدالت خواهی، مقاومت و انسانیت برای جهانیان هستند.
رجبی در ادامه به شخصیت بانوی بزرگ، سوده همدانی اشاره و اشاره کرد: نام این کنگره به نام سوده همدانی مزین شده است. در تاریخ نقل شده که سوده نماد مقاومت بود؛ در جنگ صفین شرکت کرد و مردم را به دلاوری دعوت می کرد.
معاون فرهنگی-تبلیغی حوزه های علمیه خواهران در آخر تاکید کرد: ما مفتخریم که در حوزه علمیه خواهران، آغازگر مسیری جدید برای ظهور ظرفیت ها و استعدادهای نو در زمینه شعر مقاومت هستیم؛ ما وظیفه داریم خواهان شکوفایی این ظرفیت عظیم باشیم و بانوان شاعر متعهد و ستایندگان مقاومت را تکریم نماییم.
در ادامه، عاطفه جوشقانیان دبیر علمی کنگره بین المللی شعر زنان مقاومت سوده ضمن قدردانی از همه دست اندرکاران بیان نمود: دبیرخانه کنگره بحمدالله شکل گرفته و مقرر است برنامه های خیلی خوبی در پیش داشته باشیم. در این دوره، قصد داشتیم مجموعه ای از نشست های بین المللی را برگزار نماییم که برنامه ریزی هایی برای کشورهای لبنان و عراق و همین طور نقاط مختلف کشور خودمان انجام شده بود. اما متاسفانه به سبب وقوع جنگ و فتنه و آشوبی که پیش آمد، این برنامه ها به تعویق افتاد؛ امیدواریم در ادامه مسیر کنگره و در جهت جریان شعر مقاومت، بتوانیم این رویدادها را نیز محقق نماییم.
همچنین، سید سلمان علوی دبیر ستاد راهبری شعر حوزه به قرائت بیانیه هیأت داوران کنگره پرداخت که متن آن به شرح زیر است:
اسلام همیشه وامدار مجاهدت های بزرگانی است که گاه با قلم و بیان و گاه با قدم و جان راه هدایت را برای نسل های آینده گشودند، در این بین زنان بزرگواری بودند که حماسه های ماندگار آفریدند و نام خودرا در زمره اسوه های صبر و بصیرت و استقامت به ثبت رساندند.
برگزاری کنگره بین المللی شعر زنان مقاومت به نام مبارک سوده همدانی بانوی شاعر و مجاهد تاریخ اسلام ادای دین نیست به این میراث گرانقدر و پاسداشتی است از این حقیقت تابناک، کنگره سوده با تمرکز بر شخصیت های والامقام زن در جبهه مقاومت از صدر اسلام تابحال فراخوان داد و بحمدالله با استقبال تحسین برانگیز شاعران گرانقدری از سراسر میهن اسلامی و فراتر از مرزها مواجه گشت.
ارسال حدود ۷۵۰ اثر به دبیرخانه کنگره حکایت از پیوند عمیق نسل امروز با حماسه سازان تاریخ دارد، از حماسه سازان عصر نبوی و علوی تا شهیدان جبهه مقاومت که جهادشان روشنگر راه بود و فریادشان الهام بخش نگاه پروسه سه نوبت داوری پروسه سه نوبت داوری آثار این کنگره با رعایت کامل معیارها و موازین نقد ادبی و محتوایی توسط هیات داوران انجام پذیرفت.
سلامت زبان استقامت ساختار نوآوری وفاداری به سیره و شخصیت اسوه های مقاومت و پرهیز از سطحی نگری و شعارزدگی از مهم ترین فاکتورهای ارزیابی و سنجش بود هیأت داوران ضمن نکوداشت قدم و پاسداشت قلم همه عزیزانی که در این رویداد بزرگ مشارکت نمودند و بدید وسیله پیوند ناگسستنی شعر متعهد فارسی با آرمان عدالت خواهی و حقیقت جویی را به نمایش گذاشتند.
مراتب تقدیر و سپاس خودرا از دبیران و دست اندرکاران برگزاری این کنگره مبارک بخصوص مدیران محترم حوزه علمیه خواهران اعلام می دارد، امید آنکه این مشعل فروزان و این یادگار گران سنگ روشنی بخش راه آیندگان و طنین انداز نام بلند زنان مقاومت در سراسر گیتی باشد.
در طول این مراسم شاعرانی همچون سید اعظم حسینی، طیبه شامانی، زهرا سپهدار، ماهرخ درستی، باباجانی، الهام صفارلو، سید احمد حسینی، ملکی، الهام حیدرپور، انجم شعاع، مسعود یوسف پور، فائزه امجدیان، ریم البیاتی به شعرخوانی پرداختند.
در پایان نیز از این شاعران توسط مسؤلان با اهدای لوح تقدیر به عمل آمد.
بطور خلاصه، وی با اشاره به ترکیب شرکت کنندگان عنوان کرد: با توجه به اینکه مرکز مدیریت حوزه علمیه خواهران متولی این مسئله بود، حدود ۷۸ درصد از شرکت کنندگان در این جشنواره را بانوان تشکیل می دادند؛ همچنین حدود ۹۷ درصد شرکت کنندگان، از طلاب خواهران و برادران، بودند. وی ادامه داد: انسان از روزی که تصمیم گرفت کلام خودرا به رسالت برانگیزاننده ای بدل کند، شعر را آفرید و همه پیام خود، هویت، عاطفه و خرد خودرا بر بال کلمات نشاند و به دل ها و جان های انسان ها گسیل داشت، البته نه هر شعری و نه هر شاعری. ارسال حدود ۷۵۰ اثر به دبیرخانه کنگره حکایت از پیوند عمیق نسل امروز با حماسه سازان تاریخ دارد، از حماسه سازان عصر نبوی و علوی تا شهیدان جبهه مقاومت که جهادشان روشنگر راه بود و فریادشان الهام بخش نگاه فرآیند سه نوبت داوری فرآیند سه نوبت داوری آثار این کنگره با رعایت کامل معیارها و موازین نقد ادبی و محتوایی توسط هیأت داوران انجام پذیرفت.
منبع: صد کادو

categories & tags
In جشن, جشنواره, کادو, هدیه
By جشن, جشنواره, شركت, فرهنگ